Vi gillar NOA

Vi hjälper människor att leva livet.

Assistans för en fungerande vardag

Agneta Nilsson bor i Falkvik i Sölvesborg. Hon har MS och får sin assistans av NOA vilket gör att hennes vardag fungerar.
– 2001 fick jag diagnosen MS efter att ha gått i tre år utan att veta vad som var fel. Till en början hade jag hemtjänst, men det kom alltid olika personer så rutinerna fungerade inte så bra, berättar Agneta.
Hennes dotter, som är bekant med Jerry Håkansson, grundare av NOA Personlig Assistans, tipsade om företagets assistenter.
– Jag kontaktade dem och ställde frågor. Det kändes bra och därefter tog de över jobbet, vilket jag inte ångrar, konstaterar Agneta och fortsätter:
– De är hos mig alla dagar från klockan 8 på morgonen till 21.30 på kvällen. Jag kan inte gå och är därför rullstolsburen. Dessutom är min vänstersida ur funktion, så jag kan bara använda högerarmen. Det innebär att jag behöver hjälp med allt, från påklädning till matlagning.

Bra aktiviteter
För Agneta är det viktigt att rutinerna följs och att assistenterna är lyhörda och gör rätt. Det fungerar bra för jag har samma personer som kommer till mig. Det känns mycket tryggare än hemtjänsten där jag aldrig visste vem som skulle dyka upp. Vi går ut och handlar och promenerar om vädret tillåter. De lagar mat och vi äter tillsammans, säger Agneta. Hon går även i skola i Valjeviken två gånger i veckan, vilket för närvarande är pausat på grund av pandemin. Ämnena är nutidsorientering och slöjd för motorikens skull.
– Det är en jättebra aktivitet, konstaterar Agneta. Vi är 10-12 personer med olika funktionsnedsättningar som träffas. Man får hoppas att det kommer igång snart för Corona-pandemin är jättejobbig för alla. Det tar bort den sociala delen av livet. Tills dess försöker Agneta och hennes assistenter göra det bästa av tillvaron. Jag tycker NOA Personlig Assistans gör ett bra jobb. Man ska vara glad att det finns hjälp att få, för det är ingen självklarhet, avslutar Agneta Nilsson.

Lyhörd och långsiktig assistans

Josefin är trettiofyra år och bor i Sölvesborg. När hon föddes tre månader för tidigt med en CP-skada så ställdes familjens tillvaro på ända. Idag har hon en bra tillvaro i egen lägenhet, mycket tack vare NOA Personlig Assistans. När Josefin föddes för tidigt blev hon placerad i kuvös med syrgas. Något som gav bieffekten att hennes syn gick förlorad. Idag ser hon bara ljus och mörker på ena ögat.
– Det fanns inget alternativ. Hon behövde syrgasen för att överleva och då visste man att synen skulle påverkas, berättar Josefins mamma Gunilla som påpekar att sjukvården har kommit längre med den problematiken idag. Hon beskriver småbarnsåren som svåra av förklarliga skäl. Josefin är rörelsehindrad och pratar inte. Åtminstone inte som gemene man gör.
– Vi åkte in och ut på sjukhus de första åren, säger Gunilla som tillägger att de fick mycket hjälp av habiliteringen och att hälsoläget har blivit bättre med åren.
– Josefin är mycket starkare nu och nästan aldrig sjuk.

En bra vardag
I sin vardag behöver Josefin hjälp med allt. Därför har hon assistent dygnet runt. Något som ställer höga krav på lyhördhet och tillit.
– Man måste lära känna Josefin för att tolka henne, säger Gunilla. Hon visar sin vilja via kroppsspråk, tecken och ljud. Det kan räcka med att höra hur hon andas för att veta om något inte är som det ska. För att vardagen ska bli så bra som möjligt får Josefin gå på daglig verksamhet tre gånger i veckan där hon får umgås med andra. Hon deltar i handikappsgymnastik och gillar allsång, men favoriten är att lyssna på musik och gå promenader i sin rullstol.
– Då får vi vara noga med att berätta allt vi ser och hör. Att det kommer bilar, att fåglarna sjunger eller vad som än händer, förklarar Gunilla.
Men under Corona-pandemin har vi hållit oss hemma i större utsträckning.

Trivas på jobbet
Under många år fick familjen hjälp av kommunens assistenter, men till slut blev det ohållbart.
– Det blev för många vikarier och nya assistenter. Josefin blev orolig och mådde inte bra. Det behövs en långsiktig lösning eftersom man måste lära känna henne väl. Kemin måste stämma, säger mamma Gunilla. Familjen fick höra talas om NOA Personlig Assistans och kontaktade dem. Nu har de varit kunder i sex år och är mer än nöjda.
– De är måna om brukarna, om oss anhöriga och om sin personal. Det fungerar åt alla håll och det finns en familjär stämning. För oss är det viktigast att Josefin får en bra vardag där hon känner sig trygg och nöjd. Då krävs i sin tur assistenter som trivs på sitt jobb. Det känner vi att NOA har, avslutar Gunilla.

Jag vill veta mer om NOA och er personliga assistans: